Cuantum contribuții către Administrația Fondului pentru Mediu (conform obligațiilor de colectare și reciclare a deșeurilor)

OUG nr. 196/2005 privind Fondul de Mediu actualizată 2016 prin OUG nr. 39/2016

Este varianta cea mai recenta a regulamentului de functionare a Administratiei Fondului pentru Mediu care, la capitolul “venituri”, precizeaza contributiile incasate de la agentii economici si administratiile publice locale (primarii) pentru neindeplinirea diverselor obiective de protectie a mediului. De exemplu: 2 lei/kg de deseuri din ambalaje, 0,3 lei/l de deseuri din uleiuri uzate, 100 lei/t de deseuri menajere depozitate la groapa de gunoi, 3% din cifra de afaceri a colectorilor de fier vechi, 100 lei/tona de deseuri depozitata datorata de primarii în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare etc.

In plus, este  prevazuta si operarea contului de blocare a garantiilor financiare pentru “producatorii” de DEEE (deseuri din echipamente electrice si electronice) care aleg sa-si gestioneze singuri aceste obligatii, adica fara a apela la o asociatie colectiva specializata.

OM 192/2014 - calculul obligatiilor AFM  înlocuit prin Ordin 2413/2016 - Metodologie contribuții AFM

Acest act normativ explica modalitatea de calcul a obligatiilor financiare catre Administratia Fondului pentru Mediu de catre agentii economici care genereaza diverse tipuri de impact asupra mediului. Categoriile de contribuabili care detin obligatii catre AFM sunt cei care au activitati care implica: Cap 2. – vanzarea de deseuri metalice, Cap. 3 – emisii de poluanti in atmosfera, Cap. 4 – depozitarea deseurilor valorificabile, Cap. 5 – introducerea pe piata a ambalajelor,  Cap. 6 – introducerea pe piata a substantelor periculoase, Cap. 7 – vanzarea masei lemnoase, Cap. 8 – introducerea pe piata a anvelopelor, Cap. 9 – gestionarea de fonduri de vanatoare, Cap. 10 – administrarea deseurilor municipale, Cap. 11 – introducerea pe piata a pungilor, Cap. 12 – introducerea pe piata a uleiurilor minerale si sintetice, Cap. 13 – preluarea responsabilitatii de valorificare pentru ambalaje si anvelope. Este un act normativ important, definind modul de calcul al unor obligatii financiare cu regim fiscal, controlabile si amendabile pe o perioada istorica de maxim 5 ani.

Share

ABONARE NEWSLETTER