Comunicat de presă 09.09.2020

Sondaj IRSOP

96% dintre români sunt de acord cu introducerea unui sistem de garanție-depozit pentru ambalajele returnabile, conform unui sondaj IRSOP

BUCUREȘTI, 02 septembrie 2020 În perioada 17-24 august, Institutul Roman Pentru Sondarea Opiniei Publice – IRSOP, la solicitarea Ministerului Mediului , a realizat un sondaj care arată că 96% dintre români sunt de acord cu introducerea unui sistem de garanție-depozit pentru ambalajele returnabile. Sistemul presupune plata unei garanții la cumpărarea unui produs ambalat în sticlă, PET sau doză metalică, garanție ce va fi recuperată la returnarea ambalajului, în orice magazin sau la orice comerciant. Totodată, 81% din respondenții studiului consideră potrivită stabilirea valorii garanției la 50 de bani per ambalaj.(1)

„Iată că populația este deschisă către utilizarea acestui sistem, aproape în totalitate. Cetățenii României sunt cei mai importanți parteneri ai noștri și avem datoria să nu îi dezamăgim. Avem nevoie de rezultate spectaculoase pentru a depăși impasul gestiunii deșeurilor din România, înainte ca acesta să se transforme într-o problemă de igienă și sănătate publică. Se întâmplă rar ca o politică publică să obțină aprobarea aproape unanimă a populației, ceea ce ne oferă încredere că implementarea unui astfel de sistem în România va produce rezultatele foarte bune pe care le-am văzut și în alte țări”, a declarat Costel Alexe, Ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Sistemul depozit va trebui să gestioneze cele peste 6 miliarde de ambalaje de sticlă, PET și doze puse anual pe piață.

Legea pentru introducerea sistemului garanție-depozit aliniază România la direcția europeană de tratare a ambalajelor ca resurse, vizând obținerea unui model de economie circulară – vânzare, colectare și reciclarea în produse noi.

Sondajul a fost realizat cu susținerea Asociației Coaliția pentru Economie Circulară – CERC.


(1) Pentru acest sondaj IRSOP a intervievat telefonic 820 de persoane între 17 şi 24 august 2020. Eşantionul este reprezentativ la nivel naţional pentru întreaga populaţie în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranţa de eşantionare este de +/-3,4%.

Contact presă: Cristina Neacșu, Communications Manager CERC
e-mail:
cristina.neacsu@economiecirculara.eu, tel. 0756 089 919

Comunicat de presă (.pdf)

Share

ABONARE NEWSLETTER

document.addEventListener( 'wpcf7submit', function( event ) { var reference = Date.now().toString(36) + Math.floor(Math.pow(10, 12) + Math.random() * 9*Math.pow(10, 12)).toString(36); jQuery('input[name="wpcf7cfpdf_hidden_reference"]').val(reference); }, false );